5 teamleden van Propellor

Propellor headliner op Open Vormingsdag

Propellor headliner op Open Vormingsdag

Op 9 oktober 2021 organiseert JCI Leuven de Open Vormingsdag. Een dag vol workshops, trainingen en nieuwe inzichten. Onze partner Propellor stelt dan hun expertise ter beschikking tijdens de training ‘SOS Project’ en de vorming ‘Agile Projectwerking’. Maar wie is Propellor eigenlijk? Wat doen ze en hoe is alles ontstaan? Pascal Vanden Bossche en Katia Van Belle, oprichters en oud-Jaycees vertellen het verhaal achter Propellor.

Hoe ontstond Propellor en vanwaar komt de naam?

Pascal: Mijn vrouw Katia en ik zaten bij JCI en waren nauw betrokken met opleidingen bij JCI en TIF, maar ook daarbuiten. In 2002 besloot ik om zelf trainingen aan te bieden. Katia wou meer ervaring in opleiding en persoonlijke groei. We kozen voor Propellor met de ‘pro’ van project verwijzend naar iets dynamisch, het begeleiden naar het landen van een project. De merknaam ‘Propeller’ bestond al dus werd het ‘Propellor’. Nadien sloten ook Werner Küper en Dave Synaeve aan.

Werner en Dave zijn oud-voorzitters van JCI Leuven en senatoren. Hebben jullie hen daarom benaderd?


Pascal: Propellor bestaat uit vier (oud-)Jaycees, en Alexandre vult ons team goed aan. Onze JCI-achtergrond geeft veel vertrouwen in elkaar, zorgt voor een goede samenhang en drive.

Hebben jullie elk een specialisatie binnen Propellor?


Iedereen heeft zijn eigen insteek, maar de gegeven basisopleidingen zijn allemaal dezelfde. Zo is Dave heel goed in het innovatieve en business ontwikkeling, en Katia in de bio-technische sector.

Met welke vragen, onderwerpen en problemen kunnen bedrijven bij jullie terecht?


Pascal: Wij focussen op projectmanagement over realisaties van projecten en behalen van resultaten, maar ook op change management over omgaan met vernieuwing en verandering. In alle opleidingen vind je de JCI-insteek terug: we gaan uit van de positieve intentie van alle betrokkenen. Het creatieve komt meestal voort uit de samenwerking binnen Propellor en we vullen elkaars ideeën aan.

Zijn er specifieke sectoren of bedrijven waarop jullie focussen?


Pascal: We begeleiden enkele grotere bedrijven, maar ook startups. Het is net interessant om met verschillende sectoren te werken. Door terugkomende uitdagingen met een andere insteek kunnen we tips geven die innovatief zijn voor een bepaalde andere sector.

Heeft JCI ook een invloed gehad op jullie klantenbestand? 


Pascal: We halen inderdaad klanten uit JCI-contacten, voornamelijk bij de start van Propellor. Vandaag halen we ook redelijk wat projecten uit mensen die ons reeds kennen en al met ons gewerkt hebben. Katia: LinkedIn is ook handig om contact te houden met mensen uit onze JCI-jaren en vanuit TIF.

Kan je iets meer vertellen over de trainingen SOS Project en Agile Projectwerking?


Pascal: Tijdens SOS Project reiken we handvaten aan voor de uitvoer van een project door een kaartspel van 30 problemen en 60 oplossingen die aan elkaar worden gelinkt in een spelformule. Tijdens de training Agile Projectwerking voorzien we een gemeenschappelijke uitdaging als teambuilding om agile of flexibel te leren denken en samenwerken.

Commissiewerking binnen JCI is ook een soort van projectwerking. Heb je tips hiervoor?


Pascal: De “sense-making”, de richting van de commissie is belangrijk. De motivatie verdwijnt ook als je te lang aan één resultaat werkt. Werk daarom aan korte en sneller te behalen resultaten en maak je einddoel niet te groots. Hou rekening met de personen in je commissie en pas je doelen daarop aan. Dat is ook wat we Jaycees met de Insights-training willen mee geven.

Insights is een basistraining die een meerwaarde vormt om elkaar beter te begrijpen, ook binnen Propellor nemen we dit mee in onze coachings. Katia en ik hebben meer groene kracht, Dave geel en Werner blauw. Doorheen de jaren zijn we ook wel wat Insights-kameleons geworden.

Welke invloed heeft JCI op jullie persoonlijke groei gehad?


Katia: Veel! Toen ik bij JCI kwam, was ik zenuwachtig om voor een groep te spreken. Met de push van ‘jij gaat dat goed doen’, stap je in een commissie, wat later in de raad van bestuur, word je voorzitter en uiteindelijk ga je vormingen geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar uit mijn JCI-carrière heb ik ongelooflijk veel gehaald. Het lef om gewoon te proberen, te doen en durven, meer dan in het professionele leven.

Pascal: Je krijgt bij JCI de kans om jezelf te ontdekken en te groeien door in diverse teams te werken. Uit mijn voorzitterschap bij JCI Vlaanderen leerde ik dat ik het best werk in en met een klein zelfsturend team. We namen veel ideeën mee uit JCI, die we nu nog steeds gebruiken binnen Propellor. Ook heeft JCI invloed gehad op mijn ondernemerschap doordat ik nauw betrokken was bij business projecten.

Welke impact heeft corona op Propellor gehad? 


Pascal: Propellor richt zich al 20 jaar op project- en changemanagement, en experimenteerde gelukkig al met een online aanbod. We ontwikkelden blended methodes zoals e-learnings om op eigen tempo een opleiding online te volgen, gecombineerd met persoonlijke coaching.

Wat zijn jullie toekomstplannen voor Propellor?


Pascal: In deze persoonsgebonden business hebben we er bewust voor gekozen om niet in te zetten op de merknaam Propellor en de uitbouw daarvan. Belangrijk is dat het plezant en vernieuwend blijft.

Katia: Dat is een luxe die we bij Propellor hebben. Hoe langer je iets doet, hoe beter het gaat. Uit de coachings verwerf je inzichten en leer je beter inspelen op de noden van de klanten. Nu zijn we vooral bezig met het kristalliseren van al deze ervaringen. Een mooi voorbeeld is ons SOS project kaartspel.

Hebben jullie ten slotte nog een tip voor huidige Jaycees?


Katia: Smijt u! Je kan niets fout doen bij JCI door iets te doen. Doe eens zot, maar vooral “Doe”!

Pascal: Je haalt er uit wat je er in steekt. Er valt veel uit te halen, als je maar voldoende initiatief neemt.
Logo propellor

LEAVE A REPLYYour email address will not be published. Required fields are marked *Your Name